Branschbarometern 2018 del 2/9: Försäljning, hotell, restaurang & service

Arbetsförmedlingens senaste broschyr, Jobbmöjligheter i Västmanlands län 2018, beskriver hur det ser ut för en rad olika yrkesgrupper som täcker närmare 200 olika yrken. Västerås Tidning har fått ta del av denna information för att se vilka branscher som väntas behöva rekrytera mest under 2018. Det här är del 2 av 9.

Detta yrkesområde är det näst största i Västmanland, där cirka 19 procent arbetar. Det finns en stor variation av yrken inom detta område. Gemensamt för yrkena är att den som vill jobba med dessa typer av yrken bör vara ganska serviceinriktad och bra på att möta människor.

Chanserna till jobb varierar inom detta yrkesområde. Exempel på yrken med goda jobbmöjligheter är: hotellreceptionister, frisörer, bartendrar, poliser, städare, företagssäljare och kockar. De yrken som har medelgoda jobbmöjligheter är bland annat: brandmän, marknadsförare, telefonförsäljare, väktare, fastighetsmäklare och pizzabagare.

En del yrken har dessutom mindre goda jobbmöjligheter, bland annat: bensinstationspersonal, trafikassistenter och kassapersonal. Gemensamt för många av dessa yrken, oavsett nivå på jobbmöjlighet, är att många yrken kan vara deltidstjänster eller kräva helg- eller kvällsjobb.

För att få ännu mer information om vilka yrkesområden och yrken som behöver folk under 2018, kan du ta del av Arbetsförmedlingens broschyr Jobbmöjligheter i Västmanlands län 2018. Du hittar den både på ditt närmaste arbetsförmedlingskontor och digitalt på Arbetsförmedlingens webbplats.

Denna artikel har varit publicerad i Västerås Tidning Business  mars 2018.