Jobbintervju – något att tänka på

Det är dags för intervju. Men vad bör du tänka på?

1. Tänk igenom vilka frågor som du tror kan komma, och vad du ska svara för att ge en så bra bild av dig själv som möjligt. Öva gärna hemma. Kanske kan du be en kompis intervjua dig? Frågor som är bra att förbereda sig på är hur du vill presentera dig själv, vilken roll du tar i en grupp och hur du hanterar konflikter. Självklart ska du också ha ett bra svar på varför arbetsgivaren ska anställa just dig.

2. Fundera på några konkreta situationer som lyfter fram din kompetens. Har du ingen erfarenhet från arbetslivet så går det lika bra med ett exempel från dina studier eller din fritid.

3. Läs på om arbetsgivaren, så att de förstår att du är intresserad av just dem. Förbered några frågor om arbetsgivaren och om tjänsten.

4. Om du är nervös under intervjun så kan du säga det. Det visar att du är ärlig. Ett bra knep kan vara att ta ett andetag och fundera en sekund innan du svarar på frågorna. Och kom ihåg att ju fler intervjuer du går på, desto säkrare och tryggare kommer du att bli.

5. Om flera personer intervjuar dig, tänk på att alla är lika viktiga. Rikta dina svar till alla oavsett vem som ställde frågan.

6. Se till att lyssna uppmärksamt och tänk på ditt kroppsspråk. Kom ihåg ögonkontakten! Och glöm inte att andas.