Så kan du bli anställd – lista över alla typer

”Fick du fast jobb” är ett uttryck som många använder. Här listar vi de olika anställningstyper som finns.

Egenanställning
När du jobbar som egenanställd har du ett avtal med ett egenanställningsföretag. Du kan jobba utan att vara anställd och utan att vara egenföretagare. Egenanställningsföretaget sköter fakturering och all annan administration mellan dig och din uppdragsgivare. Egenanställningsföretaget har också arbetsgivaransvaret, redovisar arbetsgivaravgifter, gör skatteavdrag och betalar ut lön till dig.

Fast anställning
Benämningen ”tillsvidareanställning” är samma sak som fast anställning. Det betyder att det inte finns något tidsbestämt datum när anställningen upphör. Du jobbar tills du själv vill sluta, blir uppsagd eller går i pension.

Ferie- och säsongsarbete
Sommarjobb eller jobb under till exempel julhelgen kallas för feriearbete. Andra jobb som bara finns under vissa delar av året kallas för säsongsjobb. Det kan till exempel vara att jobba på en campingplats på sommaren eller en skidort på vintern.

Frilans
En frilans är ofta egenföretagare och säljer in sina produkter eller tar uppdrag av till exempel en tidning. Vanliga yrkesgrupper som arbetar som frilans är journalister och fotografer. Några jobbar hemifrån. Andra delar arbetslokal med andra frilansare.

Heltid eller deltid
En normal heltidsanställning i Sverige är 40 timmars arbetstid per vecka. Heltid är detsamma som 100 procent. Om du jobbar deltid får du en lön som är uträknad efter hur många procent av en heltidstjänst du jobbar. Om du har deltidsjobb och arbetar under oregelbundna arbetstider är du timanställd och får lön per timme.

Lärling
En lärlingsanställning är en speciell anställningsform som innebär att du fortsätter att utbilda dig inom ditt yrkesområde, men inte i skolan utan på en arbetsplats, med lärlingslön. En vanlig utbildningstid för till exempel elektriker eller skomakarlärling är ungefär ett år.

Projektanställning
Projektanställd är du när du är anställd för att genomföra ett visst projekt. När projektet är klart är också jobbet slut. Vill du eller arbetsgivaren bryta kontraktet måste ni tillsammans komma överens om detta.

Provanställning
När du får ett nytt jobb kan det börja med att du får en provanställning. Det innebär att både du och din arbetsgivare har en prövotid på sex månader för att se om du passar för jobbet. Om arbetsgivaren är nöjd och om du själv vill fortsätta övergår provanställningen sedan automatiskt till en fast anställning.

Provisionsjobb
Provisionsjobb innebär att du får lön efter prestation. Det kan till exempel vara telefonförsäljning eller att värva abonnenter av tv-kanalpaket. Ibland kombineras provisionslönen med någon form av grundlön.

Vikariat
Ett vikariat är en tidsbegränsad anställningsform och innebär att du hoppar in som ersättare för någon som till exempel är sjuk, på semester, tillfälligt har något annat uppdrag eller är barnledig. Inom flera branscher går vägen till ett fast jobb via ett vikariat.

Visstidsanställning
Visstidsanställningen är tidsbegränsad. Det kan vara ett vikariat, en praktik, ett sommarjobb, ett projektarbete eller ett tillfälligt inhopp när arbetsgivaren behöver mer personal. En medarbetare får vara anställd på det här sättet i högst tolv månader inom en treårsperiod. Avtalstiden får inte vara kortare än en månad.

Uthyrd
Är du anställd av ett bemanningsföretag som hyr ut personal till ett annat företag är du uthyrd som konsult. Du får månadslön av bemanningsföretaget, men utför dina arbetsuppgifter ute hos en kund.

Källa: Arbetsförmedlingen