Så skriver du ett personligt brev

Ett personligt brev skickar du med ditt cv när du söker ett jobb. Ditt personliga brev är en närmare presentation av dig själv. Det är din chans att visa att du är rätt person för just det här jobbet. Här får du fyra tips som vässar ditt personliga brev.

Låt det bästa komma först

Börja brevet med det viktigaste och mest relevanta. Då fångar du läsarens intresse direkt. Skriv en kort och slagkraftig inledning, där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Avsluta gärna ditt brev med en positiv fras, som till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”. Uttryck dig professionellt. Men undvik att bli alltför formell eller att använda interna branschord som inte alla förstår. Och krångla heller inte till det med för mycket detaljer.

Anpassa ditt personliga brev till jobbet du söker

Anpassa alltid ditt brev efter just det jobb du söker. Sätt dig in i arbetsgivarens perspektiv: varför ska de anställa just dig? Se till att verkligen få med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt brev blir som ett svar på arbetsgivarens annons. Ta reda på så mycket som möjligt om både tjänsten och arbetsgivaren. Läs på om företaget på deras webbplats och leta efter information om dem på Linkedin och Facebook.

Låt cv och personligt brev komplettera varandra

Tänk på skillnaden mellan personligt brev och cv. Ditt cv är en presentation av din utbildning och ditt yrkesliv. Det personliga brevet är en beskrivning av dig och varför du är rätt person för jobbet. Se till så att ditt cv och personliga brev kompletterar varandra och att du inte upprepar dig. Däremot kan det vara bra att lyfta in specifika meriter i brevet som är relevanta för jobbet du söker.

Ge exempel

Fundera över exempel som lyfter fram dina egenskaper. Som läsare kommer man bättre ihåg en sådan beskrivning jämfört med om du bara listar dina egenskaper. Beskriver du dig själv till exempel som noggrann? Berätta i så fall om olika situationer när du varit det. Exemplen kan vara hämtade från arbete och studier, men lika gärna från en resa eller ett fritidsintresse. Ett exempel från en resa kan sticka ut ur mängden och kanske också säger något om dina fritidsintressen.

Vilka är dina bästa egenskaper?

När du söker jobb är det viktigt att sätta ord på vad du är bra på. Här är en lista på ord som kan ge dig inspiration när du skriver din ansökan. Kanske kan du visa listan för någon som känner dig, och be honom eller henne att välja ut dina bästa egenskaper?

Källa: Arbetsförmedlingen