Välj rätt referenser

Välj referenser med omsorg 

En referens ska vara någon som känner dig väl, helst genom jobbet. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du har hanterat utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom. Att du har gjort ett urval visar på din förmåga att prioritera. Anpassa valet av personer efter jobbet du söker. Det måste inte alltid vara chefer, utan det kan till exempel vara en kollega som du har haft ett bra samarbete med. Om du inte har några bra referenser från ett jobb kan du till exempel använda lärare, handledare eller föreningskontakter. Men använd aldrig dina vänner och anhöriga som referenser. Det uppfattas som oseriöst.

Förbered dina referenser

Fråga alltid de personer som du vill hänvisa till om det går bra att använda dem som referenser. Tala också om för dem vilket arbete du söker. Fråga dem också vad de skulle säga om dig om en arbetsgivare ringer, så att du är förberedd på det. Om personen varit referens tidigare kan du mejla och ”förvarna” om att du söker jobb igen. Kolla även att kontaktuppgifter och befattning fortfarande stämmer.

Ha ordning

Många väljer att skriva ”Referenser lämnas på begäran” i sitt cv. Går du på många intervjuer kan det vara bra, så att dina referenspersoner inte blir uppringda för ofta. Skriv gärna ner dina referenser snyggt på ett papper och ta med det till anställningsintervjun. Beskriv vilken befattning eller relation varje person har till dig. Glöm inte kontaktuppgifterna! Du kan också förbereda ett mejl med dina referenser, som du snabbt och enkelt kan skicka iväg till arbetsgivaren efter intervjun.

Skriftliga betyg

Ibland är det bra att kunna visa upp ett papper som beskriver dina förmågor och arbetsinsatser. Särskilt om du har jobbat utomlands och arbetsgivaren kan vara svår att få tag på eller svår att förstå på telefon. Via det skriftliga betyget kan rekryteraren se vad referenspersonen tyckte ändå.

Ta hjälp av dina referenser – och tacka dem

Ta hjälp av dina referenser redan när du skriver din ansökan för att få inspiration. Ring upp dem och fråga: Hur skulle du beskriva mig? Eller försök tänka dig in i vad din referens anser om dig. Ofta kommer man på en hel del när man föreställer sig vad någon annan skulle ha sagt. Se dina referenser som en del av ditt professionella nätverk. Och glöm inte heller att tacka dem för att de ställer upp och hjälper dig!
Källa: Arbetsförmedlingen