Här hittar du jobben

Smarta metoder för att leta rätt på de lediga jobben är en viktig del när du söker jobb. Alla jobb annonseras heller inte ut, så öva dig på att hitta de osynliga jobben.

Leta bland platsannonser på nätet

Det finns mängder av olika webbplatser och appar som publicerar platsannonser. Vissa av de här kanalerna har särskilda inriktningar som till exempel bransch, geografisk placering eller tillfälliga jobb, medan andra är mer heltäckande. Vilka kanaler du väljer beror förstås på var du tror att du bäst hittar den typ av jobb du söker.
Ett tips är att börja med att söka fritt på nätet. Eftersom utbudet är stort så gäller det att vara lite smart när du formulerar dina sökningar. Om du till exempel söker jobb som målare kan du börja med att söka på frasen ”lediga jobb” +målare. Söker du jobb på en specifik ort så lägger du till det i sökfrasen, till exempel så här: ”lediga jobb” +målare +västerås. De sökresultat du får kommer sedan att kunna lotsa dig vidare.

Gör dig synlig för arbetsgivare

Genom att logga in på arbetsformedlingen.se och andra rekryteringssajter blir du synlig och sökbar för mängder av arbetsgivare som söker nya medarbetare. Du skapar en eller flera profiler som matchas mot lediga jobb och arbetsgivare kan dessutom kontakta dig direkt om din profil är intressant för dem.
Loggar du in på arbetsformedlingen.se kan du också bli inbjuden till rekryteringsträffar som bara är till för personer med en specifik profil. Rekryteringsträffar kan äga rum antingen i Arbetsförmedlingens lokaler eller via videosamtal.

Kontakta företag direkt

Är du intresserad av att arbeta på ett speciellt företag? Gå in på företagets webbplats och kolla om de har information om lediga tjänster eller om det finns möjlighet att skicka en intresseanmälan för framtida behov. Om du inte hittar något på webbplatsen kan du kontakta företaget direkt. Be att få prata med den som är ansvarig för ditt område. Fråga om de har några lediga jobb och om du får skicka in ditt cv. Eller ännu hellre: fråga om du kan få komma och presentera dig, kanske över en lunch eller fika. Kanske dyker du upp innan de hinner annonsera ut ett jobb som blivit ledigt.

Gå vägen via bemanningsföretagen

Ett bemanningsföretag hyr ut personal till andra företag under en begränsad period, och är ofta specialiserade på ett visst område. Arbetsgivare använder sig av bemanningsföretag av flera olika skäl. Det kan handla om att arbetsgivaren snabbt behöver hitta personal när en medarbetare har blivit sjuk, när man väljer att först hyra personal för att prova sig fram eller när man står inför en större omställningsprocess och behöver extra personal. Här kan du alltså hitta både korta och långa uppdrag. Leta upp de bemanningsföretag som är verksamma inom ditt yrke och registrera ditt cv och sök bland lediga jobb.

Utforska ditt eget nätverk

Väldigt många jobb annonseras inte ut. Många arbetsgivare väljer i stället att leta direkt i sitt nätverk. Ditt eget nätverk är större än du tror och kan vara värt mycket när du söker jobb. Gå igenom och lista vilka du känner. Förutom dina närmaste vänner och familj känner du säkert grannar, före detta kollegor, bekanta från kurser eller träning, kompisars syskon – listan kan bli lång! Ta kontakt och berätta att du söker jobb. Ge inte upp om du inte får napp direkt. Tänk långsiktigt – nästa gång det dyker upp ett ledigt jobb i ditt nätverk kanske det är någon som tänker på just dig.

Källa: Arbetsförmedlingen