Jobba utomlands? Så hittar du jobben som tar dig ut i världen

​Vill du sitta i solstolen på stranden efter en arbetsdag? Då finns European Job Days (Eures) och ger dig svar på hur du ska gå till väga för att ta steget ut i Europa.

Att jobba i ett annat land i Europa lockar många. Fördelarna är många – inte bara värmen vid sydligare breddgrader – och medborgare i ett land inom EU och ESS kan röra sig fritt över landsgränserna utan arbets- eller uppehållstillstånd.
Den svenska Arbetsförmedlingen är med i det europeiska nätverket Eures. Det har skapats av de offentliga arbetsförmedlingarna i 32 medlemsländer för att underlätta, ge information och rådgivning om den fria rörligheten för arbetstagarna. Eures finns till för att matcha arbetssökande med arbetsgivare i Europa. I Sverige finns 60 rådgivare tillgängliga runt om i landet som ger tips och råd till de som har frågor.


Att jobba i Europa
Ett jobb utomlands ser alltid bra ut i ansökningshandlingarna och gör dig till en attraktiv kandidat. Det sticker ut och särskiljer dig från andra sökande. Med ett utlandsjobb förstärker du även existerande språkkunskaper och kan även lära dig ett helt nytt språk. Dessutom får du uppleva andra kulturer – både i landet och inom företag.
De flesta jobb som finns i Sverige finns även i andra länder men precis som i Sverige finns det bristyrken. Dessa är inom vården och it/teknik. Om du är lite osäker men vill testa på att arbeta utomlands finns säsongsjobb. Det är ett arbete i en kortare period, under en vinter- eller sommarsäsong.
Innan du söker arbete utomlands kan det vara bra att fundera ut vad du vill arbeta med och i vilket land, men även vilka språkkunskaper du har. Om du vill sitta i solstolen på stranden efter arbetsdagen kanske inte länder som Norge eller Estland är något för dig.

Här finns jobben
Exempel på populära länder är Irland, Malta, Norge, Spanien och Grekland. De jobb som finns tillgängliga för europeiska medborgare hittar du bland annat på Arbetsförmedlingens hemsida för utlandsjobb och även i Eures-portalen på webben.