Kolla ditt anställningsavtal
Glöm inte att be om ett skriftligt anställningsavtal innan du börjar jobba – och läs igenom det en extra gång innan du skriver på. Här är några viktiga saker att tänka på.
Se till att få ett skriftligt anställningsavtal
Nöj dig inte med ett muntligt löfte om att du är anställd. Se till att få ett skriftligt bevis på din anställning i form av ett anställningsavtal. Det är först när avtalet är påskrivet av både dig själv och arbetsgivaren som allt är klart. På anställningsavtalet ska både ditt namn och personnummer och arbetsgivarens namn och organisationsnummer finnas med. Se till att det är tydligt beskrivet vad du är anställd som. Det är också bra om det framgår vilka arbetsuppgifter du har.
Finns kollektivavtal?
Om din arbetsgivare har kollektivavtal behöver du egentligen bara förhandla om lönen. Andra förmåner, rättigheter och försäkringar följer med på köpet. Det finns inget som säger att ett företag är skumt bara för att det inte finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Men då är det bra att vara extra noggrann med detaljerna i anställningsavtalet. Då kan du undvika onödiga missförstånd mellan dig och arbetsgivaren.
LÄS MER: Du har rätt till en säker arbetsdag (Arbetsmiljöverket)
Deltid eller heltid?
Har du blivit erbjuden en tidsbegränsad anställning eller en tillsvidareanställning? Det är bra att ha koll på anställningsformerna eftersom bland annat reglerna för uppsägning ser olika ut. Med en så kallad timanställning måste du till exempel alltid vara redo att rycka in och du vet sällan när och hur mycket du får arbeta.
Arbetstider och semester
Se till att dina normala arbetstider per dag eller vecka finns med i avtalet, plus hur lång din betalda semester är. Du kan bli tvungen att jobba över eller jobba på obekväma arbetstider, som till exempel nätter eller helger. Se därför till att det också finns med hur hög övertidsersättningen är och vilken ersättning du ska få för obekväma arbetstider, så kallad ob-ersättning.
Lön
En grundregel är att du aldrig ska jobba gratis. En del arbetsgivare försöker få framförallt ungdomar att ”provjobba” gratis under en tid och kallar detta felaktigt för provanställning. Du ska ha lön även under introduktionen eller om du jobbar på prov. Se därför till att den lön som du och arbetsgivaren har kommit överens om finns med i anställningsavtalet, och om den gäller för arbetad månad, vecka eller timme.
Källa: Arbetsförmedlingen